Banke Rust 2022

BANKE RUST 2022

Årets første turnering i SLS har denne gang kunnet samle 17 deltagere fra 3½ klubber, heraf hele 6 fra vores nærmeste nabo, Nykøbing F. Skakklub, som dermed virkelig har lagt sig i selen i år. Den halve klub er repræsenteret af vores nyeste medlem Brian Rosenberg, der er DSU-medlem gennem Faxe, men også er medlem hos os. Vi var ellers oppe på 18 deltagere, men en Nykøbingspiller sprang fra i sidste øjeblik.


Det er jo en flexturnering, så hermed en opfordring til alle deltagere om at sætte sig ind i reglerne for afbud, så flest mulige kan spille de enkelte gange. Dermed er der også en 50-50 risiko for, at vi er ulige antal til de enkelte runder, så derfor også en opfordring til selv at holde øje med, om man skal sidde over og derfor ikke behøver at komme til en runde. Man kan ikke forvente, at dommeren nødvendigvis yder den service at kontakte oversidderen.


På ovenstående baggrund er det måske også lidt svært at spå om en vinder af turneringen. Michael og Sigurd ville være de oplagte kandidater, men da Sigurd allerede har 2 afbud, må Michael nok regne med at påtage sig favoritværdigheden helt alene, og det er lidt svært at se, hvem der skulle kunne true ham - medmindre han også har afbud på et tidspunkt...


Men nu er det vel også i denne turnering primært et spørgsmål om at være med og få "banket rusten af". Velkommen til alle og lad os så få spillet noget godt skak i hyggeligt selskab.

Referat af 1. runde

Dejligt at se en masse kendte og specielt nye ansigter til sæsonens første skaktræk i Kettinge. Selv et par tilskuere blev det til...


Når det er en monradturnering, kan alt ske i første runde, da lodtrækningen er fuldstændig tilfældig. Man kan både risikere topopgør og meget stor styrkeforskel. Vi fik et enkelt semi-topopgør (håber ikke jeg fornærmer nogen), og det fortæller Jens som den ene part om her:


"Første parti i årets ”Banke Rust” stod mod vores nye medlem Brian Rosenberg. Jeg havde de sorte brikker, og vi spillede Fransk 1. e4, e6 osv. Det gik glimrende, set fra min side, indtil vi nåede stillingen efter hvids 23. træk.

Der er mange muligheder for gode træk. Mest simpelt 23. -,e4. Men jeg bekymrer mig for meget over bindingerne i d-linjen og spiller 23. -, Lc5+Det er en ringe løsning, da trækket e4 nu er ubrugeligt pga. 24. Kg2, e4. 25. Lxe4, dxe4. 26. Se5.

23. -, e4 eller 23. -,Tf8 er det rigtige.

Partiet endte remis - på Brians forslag - få træk senere."


Resten af resultaterne kan karakteriseres som "en sort aften i Kettinge", idet samtlige øvrige partier endte med sejr til sort. De fleste af opgørene fik den forventede vinder, men et enkelt resultat gav genlyd. Sensationen lurede allerede, da undertegnede gik hjem. Her var Michael i store problemer mod Jon, men med Michaels forventede tidsforbrug i krisesituationen blev jeg ikke og ventede, selvom det var spændende at kigge på. Han har det jo med at redde sig ud af de fleste problemer. Men ikke denne gang! Da morgendagen oprandt, og jeg tjekkede resultatet, stod der 1-0 til Jon på tavlen.


Nævnes skal også, at Flemming var tæt på endnu engang at få skovlen under Henning J., men desværre for Flemming har han det med at miste overblikket til sidst og således også denne gang.


- Sigurd

Referat af 2. runde

Med tre afbud til 2. runde i ”Banke Rust”, var vi 14 deltagere.


Først færdig var undertegnede. Min modstander Klaus opgav efter en grov fejl i 8. træk. Slutningen indeholder et kendt tema. I Diagramstillingen har jeg - med hvid - netop spillet 9. Sf3xSe5 og sort opdager først nu, at dronningen ikke kan slås. Han havde satset på, at springeren på f3 var bundet til dronningen - men det var ikke hele sandheden😊

I den anden ende af aftenen sled Anders og Michael længe i et lige parti. Begge havde kort tid tilbage, før Michael måtte acceptere remis’en. Fint spil af Anders - uden at jeg vil påstå at have tjek på alle detaljer.

De øvrige partier endte med gevinst til ratingfavoritterne. Henning J. burde dog nok ikke have tabt til Jon. På et tidspunkt var stillingen meget lukket. Henning oversatsede vist nok og tabte.

- Jens P.

Referat af 3. runde

Fuldt fremmøde - 8 partier, 16 spillere.


Ikke de store overraskelser, selvom de 2 højestratede - Michael og undertegnede - har deres problemer med at sætte sig igennem og vise, hvorfor de er højestratede.


Vores partier var de sidste, der var færdige. Michael måtte bruge meget tid på at slå Klaus Nedergaard, der bed godt fra sig, og jeg måtte af med ½ point til en godt spillende Morten Nielsen. Jeg havde reelt kun én enkelt chance undervejs i partiet, og den så jeg ikke.

Men her kommer situationen: Morten har netop spillet 10. -, Sa5, og nu kunne jeg have lavet en lille 3-træks kombi, der vinder "2 tynde for en tyk": 11. Lxg8, Txg8 12. Txd6, cxd6 13. Lb6+... Jeg spillede i stedet 11. Ld5 og kom undervejs i partiet voldsomt under pres, men fik afviklet til et tårnslutspil med en ubrugelig merbonde.


Jakob Pedersen fra Nyk. Skakklub har lagt sig i spidsen af turneringen med maksimumpoint efter en sejr i topopgøret mod Jon. Jens har lagt sig i slipstrømmen med 2½ point efter sejr over Jan.


- Sigurd

Referat af 4. runde

Kampen om førertrøjen er blevet intensiveret. Topkampen endte med pointdeling, og det fortæller Jens om:


"Jakob Pedersen og jeg havde et spændende parti, som desværre blev skæmmet af fejl fra begge sider. Dertil kom, at ingen af os så alle fejlene og derfor ikke fik svaret stærkt igen, når chancen var der. Jakob vandt på et tidspunkt en bonde, da jeg lavede en simpel fejl. Jeg fik fusket den fra ham igen, men der er da i den grad ikke noget at være stolt af.

Resultatet - remis - er jeg tilfreds med som resultat af dårligt spil."


Længere nede i klassementet mødtes Henning J. og Michael. Det beretter Michael om her:


"Jeg havde fornøjelsen af at skulle møde Henning Jakobsen med sort. Partiet var som sådan ikke så spektakulært. Det fik jeg desværre ikke lov til (snøft!). Jeg vandt, fordi Henning bommede en løber i 25. træk i en fornuftig stilling, hvor han var en bonde nede, men hvor jeg også havde nogle statiske svagheder i stillingen.

Det der gør partiet lidt interessant var en fælde, jeg havde forsøgt at bygge op nogle træk tidligere i nedenstående stilling efter 18. træk.

Jeg har lige spillet 18.-,Td8-d7 som svar på 18. Lc4-d3. Forinden havde jeg spillet tårnet til d8 med en lille bagtanke at følge op med bondetrækket b6-b5, hvis jeg fik lov. Bonden er i slag, men den lille taktik som jeg arbejdede på virker kun, hvis Henning slår bonden med løber. Slås med springer (som er ganske naturligt) taber jeg bare en bonde uden noget sjov i gaden. Så derfor blev det til tårn d7 i stedet med henblik på at lokke Henning til at spille et naturligt træk, som kan kaste samme vindende kombination af sig. Alternativ så dublere tårnene. Jeg overvejede faktisk at spille 18.-Td6 i stedet for d7. Bare for at lægge en lidt større madding frem til Henning og synliggøre det træk, jeg ville have ham til at spille. Og det ville nok også have været bedst, men min intuition sagde noget andet, så det blev kun til Td7.

Til stillingen. Hvad skal hvid nu spille?

Blandt gode kandidattræk er Th1 som blokeres med h6 eller g6, og hvad så?

Et træk, jeg formentligt ville have spillet herefter, var at få den bovlamme springer på c3 i spil, og få den byttet på én af sorts stærke løbere. Det ser logisk ud.

Og så ville jeg ha’ gået i den fælde, som jeg de forrige træk havde siddet og brygget på, og som jeg nu sad og håbede på, at Henning også ville falde i.😊

Hvad spiller sort på 19. Se4 i diagramstillingen?

Svar: 19. – Lxe4. 20. Lxe4, Lxe3+!! Det koster et tårn på c1, idet 21. Dxe3, Td2+! koster dronning for tårn. Kombinationen kunne som sagt også spilles, hvis jeg ofrede en bonde på b5. Dog kun hvis hvid slår bonden på b5 med løber, da springer og løber ikke kan komme tilbage til e2, efter sort bytter løbere på b5.


Henning spillede desværre det lidt tvivlsomme 19. f3-f4 i stedet, for så at følge op med 20. Se4. Så ligeved og næsten. Teksttrækket f4 ”reddede” stillingen i første omgang, men blev senere en blottelse foran kongen, der kostede en hvid bonde, før Henning så afleverede en løber gratis. Så pointet kom efter lidt kamp trods alt i hus, men ikke helt som håbet".


Stillingen i toppen er nu den, at det kun er 1 point, der skiller ikke mindre end 7 spillere. Jakob fører stadig, men kun med ½ point. Lige i hælene kommer Jens, Jan og Svend Aage. De 2 sidstnævnte har måske fået deres point i den "lettere" ende, og de skal nu yde deres bedste for at holde fast i toppen. Lige efter igen kommer Morten fra Nyk. og de 2 "ratingtunge" drenge, Michael og Sigurd. Michael har kun en runde tilbage pga. afbud, og når derfor ikke toppen, og Sigurd er bagud af samme årsag, og måske ramler de 2 ovenikøbet sammen i næste runde og spænder ben for hinanden...


Så altså stor spænding og uforudsigelighed om slutresultatet med kun 2 runder tilbage.


- Sigurd.

Referat af 5. runde

Igen fuldt fremmøde. Udskillelsesløbet omkring 1.-pladsen nærmer sig sin afslutning. I dag var det Jans tur til at forsøge at sætte en stopper for Jakobs flotte score. Jens skulle, for at hænge på, vinde over Svend Aage, der foreløbig havde scoret 100%. Og Michael og Sigurd skulle afgøre hvem af dem, der skulle blande sig i topstriden.


Jens fortæller om sit parti mod Svend Aage:

"Partiet mod Svend Aage blev en variant i ”Hollandsk” ( 1.d4,f5 ), hvor jeg havde de sorte brikker. Desværre for Svend Aage lavede han en fejl i 12. træk, hvorefter spillet reelt var afgjort.

Mit eget spil var solidt, ”Fritz” og jeg er stort set enige - selvom der var stærkere træk undervejs, lykkedes jeg med at finde de hæderligt gode træk hver gang."


Undertegnede vandt overraskende let over Michael. Allerede i 10. træk lavede Michael en fejl, der blev fulgt op af en større i trækket efter, og det kostede reelt partiet, selvom der blev spillet 35 træk yderligere.


Jakob fortsatte stimen ved at vinde over Jan og fører derfor stadig turneringen med ½ point. Af yderligere interesse for topstriden vandt Morten Nielsen fra Nykøbing også sit parti over Jon.


Status før sidste runde er, at Jakob fører med ½ point ned til Jens. Derefter følger Morten og undertegnede yderligere ½ point efter. Netop mens dette blev skrevet, indløb der afbud fra Jakob til sidste runde, og dermed kan han jo så ikke få flere point. Jens har dermed chancen for at besætte 1. pladsen alene, og Morten og undertegnede har mulighed for at komme á point med Jakob. Sidste runde bliver spændende.


- Sigurd

Referat af 6. runde

Sidste runde med ikke mindre end 4 afbud, heriblandt Jakob Pedersen, der fører turneringen. Dermed var der flere, der vejrede morgenluft. Deriblandt de 2 aktører i turneringens sidste topopgør. Det fortæller vinderen om her:


"Efter en del medvind i rundelægningen meldte Jakob afbud, og dermed skulle det sidste parti være med og mod Sigurd.

Det plejer jeg at have det tungt med; Sigurd vinder de fleste gange. Men denne gang skulle det så være anderledes😊

Jeg fik ”Grand Prix-angrebet” til at fungere. (Dvs.: Sigurd spillede de nødvendige unøjagtigheder, så der kunne blive fest.)

Det er nok det nye job, der tapper Sigurd for kræfter og fokus. Partiet vises til højre.

Så jeg satte mig ubeskedent på 1. pladsen efter en fin turnering. Der skal mere til en stime, men vi får se i klubmesterskabet...- Jens P."


Morten Nielsen fra Nyk. vandt over Svend Aage, og delte derfor 2. pladsen med klubkammeraten Jakob Pedersen. Ellers ikke de store overraskelser, men Erik Risom bed godt fra sig mod Jon, og vores andet nye medlem - Brian - måtte af med ½ point til Nykøbings nye positive overraskelse Anders, der har gjort en rigtig god figur i sin første EMT nogensinde. Ham kommer vi til at høre mere til.


- Sigurd

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 13/9 2022 kl. 19.00

Tirsdag 20/9 2022 kl. 19.00

Tirsdag 27/9 2022 kl. 19.00

Tirsdag 4/10 2022 kl. 19.00

Tirsdag 11/10 2022 kl. 19.00

Tirsdag 18/10 2022 kl. 19.00

TURNERINGSLEDERE

Sigurd Marthendal (hoveddommer og rundelægger)

Jens Petersen (assisterende dommere)

AFBUD

Der er ikke afsat tid til afbudsrunder, hvorfor afbud som udgangspunkt betyder, at man ikke opnår at spille 6 runder.


Afbud skal meddeles senest kl. 19.00 dagen før den fastsatte spillerunde, hvorefter man ikke indgår i rundelægningen. Afbud efter dette tidspunkt medfører som udgangspunkt tab af parti, medmindre de involverede parter aftaler privat afvikling af partiet inden fristen for afbud til næste runde.


Afbud sker til Sigurd Marthendal på tlf./sms: 93 95 79 63


Afbud 1. runde

Jan Andersen


Afbud 2. runde

Sigurd Marthendal

Brian Rosenberg

Svend Aage Hansen


Afbud 3. runde


Afbud 4. runde


Afbud 5. runde


Afbud 6. runde

Michael V. Nielsen

Laurits Nielsen

Jan Andersen

Jakob Pedersen

ARKIV