Banke Rust 2019

BANKE RUST 2019

Vores opstartsturnering har i mange år heddet "Banke Rust". Men afviklingen af turneringen har varieret år for år. Det har været en 5-runders EMT, en kombiturnering med en blanding af hurtig- og EMT skak, og i år er det så landet på en 3-runders EMT, da der skal være plads til andre ting i årsplanen. 


Dette års turnering har 2 nye udenbys spillere med, og det er rigtig dejligt. Til gengæld glimrer vores egne topspillere med deres fravær (undertegnede inklusiv), og det er da lidt øv, men hver enkelt af dem har hver deres fuldt gyldige grunde, så mon ikke vi bare er uheldige i år. En af de væsentlige grunde er, at ved man på forhånd, at man har et afbud til én af runderne, kan det i så kort en turnering være svært at afse tid til at indhente afbuddet. Dette argument passer i hvert fald på 4 potentielle deltagere - heraf 2 udenbys.


Men de 12, der trods alt er med, får spalteplads her nedenfor, hvor referat af turneringen kan forefindes runde for runde.


- Sigurd

Referat af 1. runde

I gruppe 1 benyttede både Nicklas fra Maribo og Jakob fra Nykøbing F. sig af vores gæstfrihed og tog points fra hhv. Henning Mogensen og Morten.

Nicklas har lagt overbevisende til sin spillestyrke det seneste års tid, og nu har han så bekræftet, at det nok kan fortsætte. Jakob er kommet i gang igen efter en del års pause, og han har tydeligvis ikke glemt, hvordan man gør.

Der var ikke nogen af de to, der havde rokeret (….), men uheldigvis for Morten var det Jakob, der sad tungt på de åbne tårnlinjer.


De øvrige grupper gav favoritsejre. Lars havde nok en remisstilling mod Svend Aage, men en trussel om en skak på 2. række fik Lars til at give tårnet for den uligefarvede løber, og nede med en kvalitet og en fribonde slutter Lars uheldigvis af med at stille løberen i slag i forsøget på at luske sig til at slå Svend Aages bønder på dronningefløjen.

 

- Jens P.

Referat af 2. runde

I 2. runde blev afviklet 5 partier, da Franz havde afbud. I gruppe 1 var der topopgør mellem vores 2 udenbys gæster, og her trak den "genopstandne" Jakob det længste strå - og endda rimelig hurtigt. Senere vandt Morten over Henning M., der nu lidt overraskende er bundprop i gruppen.


I gruppe 2 fik Frank vist, at han virkelig er på vej frem, og det har hans modstander Peder skrevet lidt om:

"Banke Rust turneringen er til for, at man kan komme nogenlunde fra start. Det har jeg måttet sande i år. Første kamp sløsede jeg i åbningen og fik med sort ikke løber c8 i spil tidligt. Denne hæmsko forfulgte mig resten af partiet, (ikke at jeg måske kunne vinde over Knud Ole) men et sådant handicap , er dog ikke nødvendigt.

Mod Frank gik det bedre. En mere åben stilling og med flere bønder frem i starten, så det egentligt væsentligt mere lovende ud. Indtil jeg i træk 30 ikke fik set en skak fra Frank med hans dronning med deraf følgende angreb i bedste Frank stil. Der er vist meget arbejde inden det bliver mere sammenhængende."


I gruppe 3 vandt Lars nok ikke overraskende over Flemming.


Imens spillede Jens/Svend Aage og Henning A./Sigurd et par træningspartier med fuld betænkningstid. Dem trak Jens og Sigurd sig sejrrige ud af.

Jens har leveret en lille instruktiv krølle fra sit træningsparti:


"Apropos at komme godt fra start, så er der visse taktiske vendinger man måske bør tænke over et par gange mere.

Jeg vandt mit træningsparti mod Svend Aage, fordi han i stillingen i det første diagram valgte at dække begge de truede bønder med Sb3. Dermed er sort afskåret fra at vælge mellem de to truede bønder på d4 og b2. Til gengæld kan bonden på c4 jo slås, hvad jeg da også gjorde. Men, men, MEN…der er en meget bedre dækning af bonden på b2 ved hjælp af Sa4. Hvis sort så er "smart" nok til at slå bonden på d4 kommer der en grimmer, grimmer overraskelse med bonde e3, hvorefter dronningen er fanget.

På diagram 2, man se hvordan.

Så meget for de smarte kombinationer. Jeg håber da, at jeg får pillet sådan nogle fiduser ud af mit spil. Efter det hvide træk Sa4, har sort kun muligheden at spille dronningen hjem, hvor den kom fra, på d8."


- Sigurd

Referat af 3. runde

Alle deltagere tilstede for at udnytte sidste chance for afbankning af rust.


De tre gruppevindere blev Jakob Pedersen fra Nykøbing F. i gruppe 1, Knud-Ole i gruppe 2 og Svend Aage i gruppe 3. Alle vinderne modtog ”den symbolske præmie”, som bestod af en lille æske med gode øl.


I sidste runde i gruppe 1 spillede Jakob og Henning Mogensen remis. I partiet mellem Nicklas og Morten havde Nicklas et tårn mod Mortens løber. Der var en del bønder og en dronning på begge sider, og der var tydelige remistendenser i spillet. Men Nicklas spillede godt og fik til sidst åbnet linjerne til dronning og tårn og Morten måtte opgive.


I gruppe 2 vandt Knud-Ole over Frank. Jon’s stærke angreb ebbede ud mod Peders forsvarsspil,  og i en stilling som vistnok var vundet for Peder, enedes man om remis.


Gruppe 3 endte med favoritsejrene. Lars vandt over Franz og Svend Aage vandt over Flemming.


- Jens P.

LINKS

SPILLEDATOER

Tirsdag 10/09 2019 kl. 19.00

Tirsdag 17/09 2019 kl. 19.00

Tirsdag 1/10 2019 kl. 19.00

TURNERINGSLEDERE

Peder Skotte (hoveddommer)

Sigurd Marthendal (assisterende dommer)

AFBUD

Afbud skal meddeles turneringsleder Peder Skotte 24 41 19 84.

Husk også at informere modstanderen.

ARKIV