1.-holdet

1.-HOLDET I MESTERRÆKKEN

2. sæson med holdsamarbejdet med Nykøbing F. Skakklub. Sidste sæson fik Guldborgsund 1 en flot 2. plads i Mesterrækken på trods af at have det laveste ratingsnit i rækken. I denne sæson ligger holdet også lavt - på næstsidste pladsen. Men styrken på holdene i dette års Mesterrække er øget væsentligt, bl.a. p.g.a. hele 3 nedrykkere fra divisionen, så der skal kæmpes gevaldigt for en placering i midten eller for den sags skyld bare for at undgå nedrykning. Til sammenligning ville sidste sæsons tophold fra Maribo med det samme hold have indtaget 7. pladsen i årets række!!

Drømme om oprykning må vist henvises til afdelingen for urealistiske fantasier.


Fremadrettet bliver drømme om divisionsskak sandsynlivis ved drømmene. DSU har vedtaget en revision af divisionsturneringen, som træder fuldt ud i kraft fra sæsonen 24/25. Denne revision slanker divisionerne med hele 16 hold, idet 2. division nedlægges, og 1. division udvides fra 2 til 4 grupper. Skakligaen fortsætter uændret. Indeværende sæson vil altså være den sidste med 2. division. Dette vil i sagens natur betyde flere - og stærkere - hold i hovedkredsenes rækker fremadrettet. Vi må se, hvor dette vil placere os i fremtiden.


Men ambitionen for denne sæson må klart være at forblive i Mesterrækken - og helst nogenlunde komfortabelt.

1. runde - Guldborgsund 1 - Køge 2:   2½ - 5½

Vi skulle så lægge ud mod rækkens favoritter fra Køge, der havde et hold-ratingsnit på ca. 200 mere end os. Hvis de altså stillede i stærkeste opstilling. Det gjorde de næsten - der manglede 2 mesterspillere i midten af deres hold, og det skulle vise sig at få stor betydning for bunden af vores hold, hvor de 5 nederste brætter kunne se frem til ret jævnbyrdige kampe. Vores 3 topspillere så ud til at skulle få det pænt svært.


Og sådan kom det også til at gå. Meget atypisk var Willy på 5. brættet den første til at hive ½ point hjem. Han plejer ellers nok at kunne sidde længe. Dernæst tabte Jens på 8. brættet, men det blev senere fulgt op af Jakobs gevinst på 7. brættet. Så langt så godt! Længe var stillingen altså lige og uden de store afgørelser på de resterende brætter.


Rækkefølgen på de næste 2 kan undertegnede ikke helt huske. Men Thomas tabte i hvert fald på 3. brættet, og Henning tog en remis mod Køges pigespiller Anna Sofie. Stillingen stadig nogenlunde lige på de 3 resterende brætter, omend Michaels bondestilling var set bedre.


Jeg selv havde hænderne fulde med Henrik Dahl Pedersen, rating 2201...! Men jeg formåede alligevel at komme frem til stillingen til venstre efter at have været noget presset tidligere. Jeg har ofret en springer for 2 bønder, men havde i analysen fået det til 3 bønder, men der var lige et træk, jeg havde overset. Ikke desto mindre står jeg nogenlunde i stillingen efter mit 27. -, Sc5. Truer jo tydeligt bonden på b3. Hvids korrekte fortsættelse og eneste gevinst ville have været at ofre tilbage med bondegevinst: 28. Sxd5, cxd5 29. Lxd5+, Kf8 30. Tc1, Tc8 31. Lxb7. Men min modstander valgte at spille på en lille fælde med 28. g4? Nu kan bonden på b3 ikke slås, da der så kommer Sxd5.


Herfra er stillingen helt lige en del træk frem: 28. -, Te8 29. Kf2, Kg7 30. Tb1, Sd3+ 31. Kf1, Sf4 32. Sd1, Sd3 Truer mat i 1 33. Lf3, Tf8 34. Ke2, Sf4+ 35. Kd2, Sxh3 36. Le2, Tf4 37. Sb2. Vi er nået frem til stillingen til højre, og jeg har nu fået 3 bønder for officeren og er ret tilfreds med min stilling. Men nu kommer gummiarmen. Jeg har svært ved at finde planen. Jeg vil ikke have hans springer i spil via d3 og spiller derfor 37. -, Sf2. Bedre havde været Td4. Herefter følger 38. Sd3, Sxd3 39. Kxd3, c5 40. Kc3, Kf6 41. Td1, Ke5? Den afgørende fejl. Jeg vil dække d-bonden, men overser, at min h-bonde nu er prisgivet: 42. Th1. Nu falder min stilling desværre fra hinanden, og partiet er reelt tabt.

Men når skuffelsen har lagt sig, var det egentlig godt kæmpet mod overmagten, synes jeg.


I mellemtiden har Michael måttet smide håndklædet i ringen, og da jeg opgiver, er der kun Anders tilbage. Han har tårn og 3 bønder mod tårn, springer og 2 bønder. Et svært slutspil, som Anders spiller fremragende, godt hjulpet af sin modstander, der ikke kan finde gevinsten. Det ender efter 5½ times spil med en remis.


Altså et hæderligt nederlag på 2½-5½, som næsten er som den forventede score. Et godkendt resultat må man sige.


- Sigurd

2. runde - Slagelse 1 - Guldborgsund 1:   6 - 2

1.-holdet klar til start mens der lyttes til dommerens velkomst og instruktioner.

På langfart til Slagelse for sandsynligvis at få bøllebank af deres 1.-hold, men på den anden side troede vi også det sidste sæson, hvor vi vandt 5-3 på hjemmebane. Vi havde 2 afbud fra Henning (6. bræt) og Thomas (3. bræt), og så bliver vi straks sårbare. Brian og Flemming L. var med som reserver. Slagelse havde kun udskiftning på 8. brættet, så odds var ikke i vores favør. Til gengæld havde vi aftalt, at hele holdet skulle ud og spise efterfølgende, så der var hygge i vente.


Første mand på tavlen var Flemming, der fik sig et par svage c -og d-bønder, så 1 point til Slagelse efter en god times spil. Indenfor den næste time blev der taget 3 remiser af først Jakob og dernæst Willy og Anders. Ikke så ringe hevet hjem og dermed 1½ point til os og 2½ til Slagelse. Så allerede lidt efter kl 14 var halvdelen af partierne færdige. Tilfældigvis var det "Nykøbing-bilen", der var færdige, og meget forståeligt valgte de 4 at køre sydpå i stedet for at vente flere timer på os andre.


Næste mand på tavlen var undertegnede, der hev endnu en remis hjem. Den var jeg selv meget godt tilfreds med modstanderen taget i betragtning (2005), selvom jeg var sikker på, at jeg stod bedst tidligere i partiet. Hjemmedatamaten var helt enig og gav mig i diagramstillingen efter 21. -, Df6-f5 omkring +5,5, men jeg kunne ikke se fortsættelsen, selvom en klar fornemmelse af gevinst var til stede. Jeg spillede 22. g4, Dg5 23. f4?, Dd8 og gevinsten var væk. Nogle træk senere tilbød jeg remis, der blev afslået for blot at blive foreslået af min modstander 5 træk senere igen. Da remisen blev taget, var der ikke mere at komme efter. Tilfredsstillende var det, at jeg ikke havde stået til tab på noget tidspunkt!

I diagramstillingen skulle jeg have spillet 22. h4, Dh5 23. g4!, Dxh4 24. Th3, Dd8...


Brian havde et tæt parti, men modstanderens konge kom lidt for langt ned i Brians stilling og huggede for mange bønder. Jens kom bagud med en officer, men sprællede ret længe med mange modtrusler, men hans modstander bed ikke på Jens' små fælder.

Til sidst måtte også Michael strække våben efter et langt og meget lige parti. Hans nemesis var, at hans tårne ikke rigtig arbejdede sammen, og at han i slutspillet lige blev lidt for grådig i stedet for at dække op for truslerne.


Altså sluttelig et nederlag på 2-6, og da den forventede score viste sig at være 2,4, er det jo et nogenlunde resultat. Specielt da alle vores spillere ratingmæssigt spillede "op ad bakke".


Og til sidst skal det da nævnes, at de tilbageværende 4 spillere bagefter endte med at tage til Næstved og spise på Café Strædéet (hvordan det så end udtales...). Det var ganske hyggeligt. Det burde måske gøres til et fast indslag med fællesspisning, når vi skal til udekamp meget langt væk. Det gør en masse godt for det sociale liv i klubben.


- Sigurd

3. runde - Guldborgsund 1 - Holbæk 2:   4 - 4

Bundopgør i Mesterrækken... Holbæk 2 på besøg med vores tidligere klubkammerat Frank på 8. bræt. Da holdlisten blev skrevet fremgik det tydeligt, at Holbæk var særdeles reservespækket. Kun deres 5., 7. og 8. bræt var med - resten var hentet MEGET langt nede på deres styrkeliste. Vi selv havde afbud fra Michael og Jens og havde Brian og Jan med i stedet for. Vi havde en forventet score på hele 6,73. Der burde være basis for en storsejr!


Holbækholdet bed dog særdeles godt fra sig, og efter 2 timers spil var ingen partier færdige, og kun Jakob stod til gevinst. En nagende tvivl begyndte at melde sig hos undertegnede, der personligt ikke stod særlig godt mod en af Holbæks fremadstormende juniorer.


Willy startede dog med at vinde planmæssigt, men derefter måtte Jan afgive ½ point til Frank! Franks formkurve er vist opadgående... Dernæst fik Jakob hevet sit point hjem. 2½-½ lød meget godt, men nu begyndte mange ting at gå galt!


Henning tabte til en spiller med 1286 og fortæller her, hvad der skete: "Jeg spillede lige op med en 1200-1300 spiller, - helt frem til træk 33. Jeg formåede ikke at skabe noget gennem en yderst kedelig åbning, og et kedeligt afbytnings midtspil. Til gengæld lykkedes det mig at "dumme" mig i et forsøg på at skabe en mulighed for at vinde. Bang- fik givet min modstander den åbne tårnlinje. Det var ikke meningen, - men katastrofalt. Generelt har jeg det svært i kedelige partier. Især når jeg på "papiret" bør vinde. Tja- minus 28 ratingpoint. Man må vist lidt på træningslejr!!!!"


Jeg stod decideret til tab, og Thomas gik i en ret smart fælde, der kostede en officer, hvorefter han opgav. Brian vandt heldigvis.


Til sidst opgav jeg, da jeg ikke kunne undgå mat, og kun Anders var tilbage, men han var presset. Heldigvis tilbød hans modstander remis, og det var Anders hurtig til at tage imod. 


Slutresultatet på 4-4 var godt nok lidt af en mavepuster. Shit happens, men det måtte gerne have været i en noget mindre dosis...


- Sigurd

4. runde - Faxe 1 - Guldborgsund 1:   


5. runde - Guldborgsund 1 - Kalundborg 1:   


6. runde - Sorø 1 - Guldborgsund 1:   


7. runde - Nykøbing S. 1 - Guldborgsund 1: