Diverse

Siden med alt det, der ikke passer ind andre steder

DIVERSE

Venskabskamp mod Maribo d. 26. september 2023 i Maribo

En hyggelig aften i Maribo endte som det fremgår nedenfor med en kneben sejr til Guldborgsund.


Først færdige var Erik og Benjamin - jeg nåede ikke at se begivenhederne, men hurtigt gik det! Den næste til at sige tak for i aften, var Brian. Alt samen inden kl. 20. Så faldt tempoet i afgørelserne😊


Mit eget parti i ”Formandsopgøret” på 3. bræt udviklede sig spændende, og det efterfølgende eftersyn i ”Fritz” åbenbarede ikke nogen fejl fra hverken mig eller Claus, før det næstsidste træk, hvor Claus desværre ( for ham ) missede en springergaffel. Partiet ses til højre.


De sidste tilbageværende var Michael og Willy, begge i en horribel tidsnød. Michael tilegnede sig en bonde, og da han derefter tilbød remis med kort tid igen, tog Steen imod.


Willy havde tårn mod Johns tårn og bonde. Willy kæmpede for remisen, men måtte, med to sekunder igen, indse at John fik bonden i mål.

Maribo

Guldborgsund

Steen D. Jensen

1878

½-½

Michael V. Nielsen

1844

John Kristensen

1820

1-0

Willy Saugmann

1747

Claus Schmidt

1716

0-1

Jens P. Petersen

1621

Carsten Nielsen

1604

1-0

Brian Rosenberg

1611

Gert Hansen

1667

0-1

Flemming Larsen

1606

Finn Kristiansen

1471

1-0

Sv. Aage Hansen

1380

Keld Kristensen

1298

½-½

Peder Skotte

1307

Per Rasmussen

1158

0-1

Erik Risom

1183

Patrick Lupo

-

0-1

Benjamin Vinder

10024-524. april 2023

HÆDERSTEGN TIL JENS


2. HK har tildelt vores formand Jens hovedkredsens hæderstegn med flg. begrundelse:

"Jens har i mange år været en kendt skikkelse i skaklivet på Lolland-Falster og har taget initiativ til mange skakaktiviteter i årenes løb. Jens har ligeledes i en periode været redaktør af hovedkredsens skakblad Sidste Nyt".

FORENINGSDAG / FAMILIEDAG I KETTINGE

Fire af klubbens medlemmer har medvirket i ”Familiedagen” i Kettinge. Kettinge Bylav havde arrangeret en dag, hvor foreningerne i området kunne præsentere sig for interesserede.

Der deltog 20+ foreninger rundt omkring i byen og nærområdet; i Kettingehallen og i Fritidscenteret, på rideskolerne osv.


Deltagerne medbragte et skema på turen, og hvert sted kunne man få et stempel som bevis på, at man havde været der. Efterfølgende var der en lodtrækning, hvor man havde lodder i forhold til antal stempler, man havde kunnet samle.

Jeg kan fortælle de interesserede - hvis der skulle være sådanne - , at Skakklubben havde et pink jordbær som stempel😊


Vi havde stand i fællesrummet foran klublokalet, og i forbindelse med arrangementet afviklede vi en lille hurtigskakturnering med seks deltagere, så gæsterne kunne se skak blive spillet.

Der var også storskærm-fremvisning af kandidatturneringen i skak via Youtube.

Henning A. og Formand Jens holdt skakfri for at tage sig af gæster. Vi fik besøg af flere gamle venner af spillet, og det var hyggeligt at hilse på dem.


I det hele taget var det nogle hyggelige timer. Vi fik dog ikke nogen gevinst på medlemsfronten, hvad vi jo heller ikke havde forventet.

Michael vandt hurtigturneringen med 5 af 5 point. Det hele var dog ”bare for sjov”. F.eks. var præmierne udstillet på et præmiebord i bedste tombolastil, og efter en gevinst i et parti kunne den heldige ( dygtige? ) spiller gå hen og vælge sig en præmie.

Præmierne var 20kr’s ting fra Føtex. Snold-poserne gik først. Øllerne i køletasken blev ikke rørt, før end vi var færdige med at rydde op, og formanden har nu et udvalg af cykellygter, raflebægre (med terninger) og spillekort, som vi må se at finde anvendelse for. Så glæd jer, for nu ved I, hvad der kan blive præmier i de næste turneringer.

- Jens P.

PARTIER TIL HJEMMESIDEN

Af Jens Peter Petersen

Procedure til at notere partier til gennemspilning på hjemmesiden

(Så det kommer til at se ud som billedet til højre)


Processen i overskrifter er:

1) Lave et parti i et skakprogram, incl. evt. kommentarer.

2) Kopiere det til PCéns udklipsholder.

3) Sætte det ind i ”Chesspastebin.”

4) Sende link til partiet i en mail til Sigurd.

-

Du skal bruge hjemmesiden https://chesspastebin.com

Det er der partiet gemmes og kan findes igen. Det er et offentligt sted, så ved du det…

Så skal du bruge et skakprogram, der kan gemme partiet som ”PGN”. Det kan Fritz, og det kan de andre sikkert også.

Hvis du ikke har Fritz eller et andet skakprogram, er der her et lille, udmærket notationsprogram.

Det kan dog ikke analysere: https://chesspad.software.informer.com/2.0/

-

Åben hjemmesiden https://chesspastebin.com

Klik på ”Add a Game” øverst til venstre.

Skriv dit navn i ”Enter name” Du kan også bruge et alias – det er mest for at kunne finde det igen senere.

Nu er du klar til at indsætte et parti. Næste skridt er at lave det eller finde det i et skakprogram.

-

Husk: Hvis du vil skrive kommentarer i partiet til de enkelte træk, skal det gøres i skakprogrammet, inden du kopierer. Det kan du også gøre i  Chesspad.

-

Indsæt fra Fritz:

Når du står i partiet i ”Fritz” trykker du ”Ctrl+c”

Skift til Chesspastebin

Højreklik i ”Paste Your PGN contents here”

Klik på indsæt

Skriv Partiets informationer. Det er ikke et krav, men det er sjovere at se på hjemmesiden.

Tryk på “Preview” og se, om alt er ok.

Hvis det er, kan du gemme det.

Indsæt fra Chesspad:

Samme fremgangsmåde ( Ctrl+c )

Inden du lukker ned, skal du gemme linket fra Browseren, f.eks: https://chesspastebin.com/view/23360

Så kan du sende linket i en mail, til Sigurd, og så kan han åbne det og lægge det på hjemmesiden.

Hvis du glemmer det, kan du finde det igen ved at kigge måneden igennem.

Affaldsindsamling

Venskabsmatch mod Nyk. F. Skakklub

24. september 2019


I forbindelse med vores hjemløshed d. 24. september, hvor lokalet i Kettinge skulle bruges til overnatning, havde vi arrangeret en venskabsmatch mod Nykøbing F. dagen før i Nykøbing.

Begge klubber stillede med 8 mand. På papiret viste styrken en lille overvægt til Nykøbing på de første brætter, og omvendt en lille overvægt til Sydøstlolland på de nederste brætter.

Der blev aftalt 1 time og 30 minutter til hele partiet, og Flemming fra Nykøbing bød velkommen, bl.a. med fri kaffe og småkager


Kampen endte med en sejr til værterne på 5-3. Først færdig var Svend Aage, som vandt over Janus Ottesen, derefter udlignede Nykøbing, da Jakob Sireborn vandt over Jens P. Derefter er jeg ikke helt sikker på rækkefølgen, men fra en ende af, så vandt Willy Saugmann over Sigurd, John Kræsing vandt over Henning Mogensen, og Benjamin Vinder vandt over Lars.

Jon var bagud med to bønder mod Claus Petersen, men Jon lykkedes med at udnytte den åbne d-linje med sit tårn og mattrusler med dronningen, og kombinerede sig flot igennem til en dronningegevinst på baglinjen. Michael tilbød remis, som Gunnar Vest Hansen modtog – vist nok for at være lidt gæstfri, stillingen var lige på brættet, men ikke på uret, for som han sagde: ”Der er masser at spille med endnu”!

Henning Andersen havde fordel mod Leif Aaen, men med hver et par minutter tilbage på uret fik Leif gang i noget springergymnastik i centrum, som Henning ikke havde tid til at overskue, hvorefter han tilbød remis.


Så 5-3 var et fair resultat i betragtning af styrkeforholdet og som spillet udviklede sig.


- Jens P.

Holdene i aktion, set fra den ene side...

... og fra den anden.

Farvel-hilsen fra Jeppe

8. marts 2019

Kære skakvenner


Det er med blødende skakhjerte, at jeg desværre må meddele, at indeværende sæson bliver den sidste for mig i SLS i denne omgang.


Jeg flytter tilbage til en anden dejlig ø, nemlig min fødeø Fyn. Ja faktisk har jeg allerede fået lejlighed i Odense C og har mit hus til salg i Lillebrænde. Med arbejde i Slagelse og store børn er muligheden der, og den må jeg tage. Ligesom i skak byder livet én nogle muligheder, hvor det føles ekstra rigtigt at slå til.


Jeg har været og er stadig (lidt endnu) MEGET glad for at være en del af en lille og hyggelig skakklub. Jeg håber at møde nogle af jer i turneringer rundt omkring i ind- og udland fremover. Er glad for, at der er lokale reserver der har lyst til at tage over på holdet, og jeg er sikker på, at I nok skal kunne holde skansen i Mesterrækken til næste år.


Nu hvor det er ved at være slut, vil jeg da gøre alt for at slutte med maner, og jeg forventer da også at vinde SLS Open, så jeg får min første turneringssejr i SLS :-)


Sluttelig vil jeg gerne takke jer alle sammen for mange gode skaktimer i godt selskab, og jeg kommer til at følge SLS op igennem divisionerne fra sidelinjen...

Juleafslutning 2018

I 2018 blev juleafslutningen genindført efter nogle års pause. Og det var med hele svineriet. Jens havde på utallige opfordringer sørget for gløgg og æbleskiver, og det fik hele 14 mand til at møde op. Heriblandt Michaels søn Laurits, som jo efterhånden er et rimelig kendt ansigt i klubben, samt Sonny - ny mand, som Frank havde hevet med i klubben.


Reglerne for aftenens skak-spas kan ses på indbydelsen til højre. Det vakte rimelig meget morskab og høje grin undervejs, når de stærkere spillere f.eks. skulle forsøge at holde stand mod 3 dronninger eller spille med 4 springere og ingen tårne. Der blev ikke afviklet nogen jævnbyrdige partier, så det var hele tiden op ad bakke at være højestratet.


Det hele drejede sig om at have det sjovt, så der blev ikke kåret nogen vindere, men nævnes kan det da, at det på trods af ovenstående udfordringer lykkedes for både Morten og Sigurd at vinde alle deres 5 partier - nogle af dem dog efter princippet "saved by the bell"...


Frank havde en god aften, da han vandt over både Michael, Jens og Henning M.


Nedenfor nogle stemningsbilleder, hvor det er værd at kigge nærmere på stillingerne!! (Klik på billederne, hvis det er svært at se).

OM DATABASER

Af Michael Nielsen

Som supplement til åbningsvideoerne (på siderne "lær at spille skak" - red.) – hvis ikke man gider investere i det bekostelige Chessbase – kan anbefales http://www.365chess.com/. Fin åbningsdatabase med mulighed for at finde masser af inspiration og varianter  - HELT gratis. Kræver vist at man registrerer sig for at få det fulde udbytte, men det er som sagt gratis, og jeg har ikke oplevet at blive spammet på min e-mail.


Et andet gratis klasseprodukt er skakmotoren Stockfish 6. Den seneste version kan hentes her: https://stockfishchess.org/download/. Programmet ligger på niveau med de bedste kommercielle programmer og er meget bedre end Fritz! Her på den ”uofficielle”  ratingliste for skakcomputere ligger den eks. #2: http://www.computerchess.org.uk/ccrl/4040/


Man skal bemærke, at det kun er skakmotoren man får, så programmet skal bruge en grafisk brugerflade (GUI) som det skal installeres på/i.  Det lyder kompliceret, men er ganske let!!

Man kan – som jeg – installere Arena som er et udmærket gratis program: http://www.playwitharena.com/. Herefter installerer man Stockfish-motoren og har herefter en skak-partner/analyseværktøj i topklasse – helt gratis.


Når motoren er installeret, vil jeg tro der er potentiale i at tune den (ændre på opsætningsparametrene). Jeg har ikke arbejdet så meget med det, da det kræver lidt research at finde ud af hvad de forskellige parametre betyder og ikke mindst hvad de skal indstilles på.


Som lille sjov sidebemærkning fra den virkelige verden, fandt Stockfish på ganske få sekunder mat i 24(!), da jeg sad og efteranalyserede mit parti mod Jens Peter. Efter yderligere nogle sekunder havde den optimeret varianten, så der var mat i 11. Og det fortæller måske hvorfor programmet er så stærkt, at det ret hurtigt får analyseret 25-30 halvtræk, hvor eks. Fritz kan stå i hele og halve timer på min gamle PC for at nå 18 halvtræk dybde (Fritz vil ALDRIG(!!!) nå 25-30 halvtræk hos mig). Jeg tror, Stockfish ret hurtigt ”smider” de dårlige varianter væk og analyserer kun på de gode. Senere kigger den så måske på de mindre oplagte muligheder, hvor Fritz minutiøst bruger tid på at analysere på mere eller mindre alt.


Skulle man have behov for lidt assistance til at få motoren installeret vil jeg godt hjælpe i det omfang evnerne rækker!

Mindeord om Morten Døring

Lørdag d. 30. januar 2021 modtog jeg den triste besked, at Morten Døring var bortgået samme morgen, efter kort tids sygdom.

Morten var et skattet medlem af klubben, som altid bidrog til klubbens ve og vel, skakligt som socialt. Vi husker ham som et rart og venligt menneske med en tydelig humoristisk sans. Det var godt at tale med Morten, og det var udfordrende at spille skak mod ham. Morten vil blive savnet. Vi har mistet en god kammerat.

Vores tanker går til de pårørende i den svære tid. Morten Døring blev 52 år, og det alt for tidlige tab af mand og far må være ubærligt for familien.

 

Jens P. Petersen

Formand, Sydøstlolland Skakklub

Mindeord om

Kim Nielsen


Jeg må desværre overbringe den triste meddelelse, at Kim Nielsen ikke er mere.

Kim døde pludseligt natten efter tirsdag d. 9. august. Kim blev 65 år.

Flere af klubbens medlemmer har fulgt Kim gennem hele hans skakkarriere lige siden skoletiden.

Kim var en stærk skakspiller, som på toppen af sin karriere kunne bide skeer med de bedste. Hans skaklige højdepunkt var i 1980’erne, bl.a. med deltagelse i kandidatklassen ved DM i skak og på Nykøbing F. Skakklubs divisionshold. Kim blev en reference for alle, som ville være gode til skak i lokalområdet.


I starten af 90’erne fattede Kim interesse for bridge, og brugte i mange år sin energi dér, før vi var så heldige, at han for få år siden opsøgte os i Sydøstlolland Skakklub. Kim faldt hurtigt til blandt gamle og nye venner, og jeg ved, at han glædede sig til den kommende sæson.

Kim vandt ofte i skak; men han vandt altid i kammeratskab og i den gode omgang med alle i klubben.

Vores tanker går til Kims nære, til familie og venner, som sammen med os alt for tidligt må undvære Kim Nielsen.


Æret være Kims minde.

Jens Petersen

Formand